Mide Hastalıkları Belirtileri

Mide hastalıkları oldukça yaygın ve insanlar arasında sıkça görülen sağlık problemleridir. Mide hastalıklarının belirtileri, sindirim sistemi ile ilgili sorunlar ve ağrılarla kendini gösterir. En sık görülen mide hastalıklarının belirtileri arasında bulantı, kusma, hazımsızlık, mide yanması, karın ağrısı ve şişkinlik yer alır. Bazı mide hastalıkları potansiyel olarak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir, bu nedenle belirtileri gösteren herkesin bir uzmana danışması önerilir. Mide hastalıklarının belirtilerini önlemek için sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı seçimi yapılması önemlidir.

Gastrit

Gastrit mide astalıklarının en yaygın görülenidir. Bu hastalıkta, mide iç yüzeyindeki zarın iltihaplanması söz konusudur. Gastritin belirtileri arasında hazımsızlık, mide ağrısı, bulantı, kusma ve iştah kaybı bulunur. Gastritin pek çok nedeni olabilir. En yaygın nedeni ise, Helikobakter Pilori denilen mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlardır. Gastrit tedavisi, enfeksiyonun neden olduğu durumlarda antibiyotik tedavisi ile yapılabilir. Ayrıca, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri de hastalığın tedavisinde yardımcı olabilir. Gastrit teşhisi konulması için bir gastroenteroloji uzmanına başvurulması önerilir.

Ülser

Ülser, midenin iç duvarını kaplayan tabakada oluşan yaralar nedeniyle oluşan bir mide hastalığıdır. Bu yaralar, mide asidinin etkisiyle oluşur. Ülsere bağlı mide ağrısı, hazımsızlık, bulantı gibi belirtiler görülür.

Ülser tedavisi genellikle ilaçlar ile yapılır. Antibiyotikler, mide asit üreten hücrelerin çalışmasını engelleyen ilaçlar ve asit düzeyini dengeleyen ilaçlar kullanılır. Bazı durumlarda ameliyat gerekebilir.

Ülseri olan kişilerin beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Yiyeceklerin tuzlu, baharatlı ve yağlı olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca, sigara ve alkol tüketimi de ülser riskini arttırmaktadır. Bu nedenle, sigaradan ve alkol tüketiminden uzak durulmalıdır.

Helyobakter Pilori

Helyobakter Pilori, mide duvarının iç yüzeyinde yaşayan bir bakteridir ve mide hastalıklarına neden olabilir. Bu enfeksiyon, mide ülseri ve kronik gastrit gibi hastalıkların ana nedenleri arasındadır. Helyobakter Pilori enfeksiyonu, baş ağrısı, iştah azalması, mide bulantısı, kusma, ishal, kabızlık ve karın ağrısı gibi belirtilere neden olabilir. Aynı zamanda kronik yorgunluk, ciltte döküntü ve halsizlik de görülebilir. Helyobakter Pilori belirtileri farklı olabilir, bazı kişilerde hiçbir belirti olmayabilir. Bu nedenle, enfeksiyon mutlaka tedavi edilmelidir.

Enfeksiyonun teşhis işlemleri, kan testi, dışkı testi ve üst gastrointestinal endoskopi gibi yöntemlerle yapılabilir. Tanıyı doğrulamak için gastrik biyopsi de gerekebilir.

Tedavi edilmemiş Helyobakter Pilori enfeksiyonları mide kanseri riskini artırabilir. Tedavi yöntemleri arasında iki veya üç farklı antibiyotiği içeren bir antibiyotik tedavisi, asit baskılayıcı ilaçlar ve diğer ilaçlar yer alır. Tedavi süresi genellikle 1 ila 2 hafta arasındadır.

  • Helyobakter Pilori enfeksiyonunu önlemek için:
  • kontamine gıdalardan kaçınmak,
  • kirli su içmemek,
  • elleri sık sık yıkamak önerilir.

Tedavi

Helyobakter Pilori enfeksiyonuna sahip hastaların tedavisi iki aşamada gerçekleştirilir. İlk aşama, üçlü tedavi olarak adlandırılan bir ilaç kürünü kapsar. Bu kür, antibiyotikler, proton pompası inhibitörleri ve başka bir mide ilacını içerir. Tedavi süresi 14 gün sürer ve hastaların %90’ından fazlası bu tedavi yöntemiyle enfeksiyonlarını tedavi eder. Ancak, bazı hastalara bu tedavi yeterli gelmez ve ikinci aşamada çiftli tedavi uygulanır. Bu tedavide, bir proton pompası inhibitörü ve iki antimikrobiyal ilaç kullanılır. Tedavi süresi yine 14 gündür. Tedavinin başarısı, hastalığın şiddetine ve tedaviye ne kadar erken başlandığına bağlıdır.

Önleme

Helyobakter Pilori enfeksiyonundan korunmak için alınacak önlemler şunlardır:

  • Çiğ veya az pişmiş et, balık, yumurta ve süt ürünleri tüketmemeye özen gösterin.
  • Sağlık kurallarına uygun olarak gıdaları depolayın ve pişirin.
  • Ellerinizi sık sık yıkayın ve hijyen kurallarına uyun.
  • Mide ülserine neden olabileceği için sigara ve alkol tüketimini azaltın veya tamamen bırakın.
  • Stresten kaçınarak bağışıklık sisteminizi güçlendirin.
  • Başkalarıyla ortak kullandığınız eşyaları temiz ve hijyenik tutun.

Eğer Helyobakter Pilori enfeksiyonu geçirdiyseniz, enfeksiyonun tekrar etmesini engellemek için ilaçlarınızı düzenli olarak kullanın ve diyetinize dikkat edin.

Mide Kanseri

Mide kanseri, mide duvarındaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesiyle meydana gelen bir kanser türüdür. Erken teşhis edilmediği takdirde ölümcül olabilen mide kanseri, genellikle gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarının uzun süreli tedavisi olmayan durumlarından kaynaklanır. Mide kanserinin belirtileri arasında; sık sık mide bulantısı, hazımsızlık, mide ağrısı, yeme güçlüğü, zayıflama ve kanlı kusma yer alır.

Mide kanseri teşhisi koymak için gastroskopi veya endoskopi gibi görüntüleme testleri uygulanır. Kanserin evresine bağlı olarak cerrahi müdahale, kemoterapi veya radyasyon tedavisi önerilebilir. Ancak tedaviler, hastalığın evresine göre değişebilir. Mide kanseri tedavisinde erken teşhis yaşamsal önem taşımaktadır. Bu nedenle, belirtileri fark eden kişiler hemen doktora başvurmalıdır.

  • Sık sık mide bulantısı, hazımsızlık, mide ağrısı, yeme güçlüğü, zayıflama gibi belirtileri olan kişiler, mide kanseri için risk altındadır.
  • Görüntüleme testleri ile mide kanseri teşhisi konulabilir ve erken teşhis hayat kurtarabilir.
  • Mide kanseri tedavisi cerrahi, kemoterapi ve radyasyon tedavisi gibi yöntemlerle uygulanabilir.

Sindirim Rahatsızlıkları

Sindirim sistemimizde meydana gelen rahatsızlıklar hayat kalitemizi düşürebilir. Bu rahatsızlıkların başında hazımsızlık, gaz ve şişkinlik gelir. Hazımsızlık, midenin yiyecekleri sindirememesi sonucu meydana gelir, gaz ise sindirim sistemindeki bakterilerin oluşturduğu gazlar nedeniyle oluşur. Şişkinlik ise özellikle ağır yemek sonrası hissedilir. Bu rahatsızlıkların birçok nedeni olabilir. Yanlış beslenme alışkanlıkları, stres, hareketsizlik gibi durumlar sindirim sistemi sağlığına olumsuz etki eder. Tedavisi için düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme alışkanlıkları, ilaç tedavisi gibi yöntemler kullanılabilir.

Laktoz intoleransı

Laktoz intoleransı, laktoz adındaki bir şeker türünü sindirememe durumudur. Bu rahatsızlığın belirtileri arasında karın ağrısı, gaz, şişkinlik, ishal, bulantı ve kusma gibi sindirim sorunları yer alabilir. Belirtiler genellikle süt ve süt ürünleri tüketildiğinde ortaya çıkar. Laktoz intoleransının tedavisi mümkündür ve süt ve süt ürünlerinden kaçınarak rahatlama sağlanabilir. Ancak, tamamen laktoz içermeyen bir diyet, yaşam kalitesini düşürebilir ve kalsiyum eksikliği gibi diğer sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle, bireyler diyetleriyle ilgili uzman bir görüş alarak tedavi planları belirlemelidirler.

Reflü

Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri akışı sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu geri akış, mide ph’ının düşük olmasından kaynaklanır ve özofagusun asitli mide içeriği ile teması sonucu mide yanması ve özofagus ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar. Tedavi yöntemleri arasında beslenme düzeninde değişiklikler, mide asidini düşüren ilaçlar, cerrahi müdahale ve yaşam tarzı değişiklikleri yer alır.

Bazı besinler reflü semptomlarını artırabilir, bu nedenle yağsız süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler, tam tahıllar gibi beslenme düzenini değiştirmek semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Reflü tedavi edilmediğinde özofagus hasarı, yutma güçlüğü ve yetersiz beslenme riski gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Reflü semptomlarını azaltmak için, yemeklerden önce en az 3-4 saat aç kalmak, yatağa gitmeden 2-3 saat önce yemek yememek, beden ağırlığının kontrolü, sigara ve alkol kullanımını azaltmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmak etkili olabilir.

Yorum yapın