Meniere Hastalığı Belirtileri

Meniere hastalığı, iç kulakta bulunan sıvı dengesinin dengesizleşmesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın belirtileri arasında baş dönmesi, kulaklarda çınlama, uğultu gibi tinnitus bozuklukları, işitme kaybı ve düzensiz refleksler yer alır. İşitme kaybı genellikle tek kulakta ortaya çıkar. Bunun yanı sıra migren semptomları, mide bulantısı, şiddetli baş ağrıları da görülebilir. İşitme kaybı türü, nörosensoriyal ve sensorinöral olabilir. İşitme kaybının niteliği ise aniden ya da zamanla artarak ortaya çıkabilir.

Vertigo

Meniere hastalığının en belirgin semptomlarından biri baş dönmesidir. Bu, ani bir şekilde veya yavaş yavaş ortaya çıkabilir ve çoğu zaman hareketlerden dolayı denge problemlerine yol açar. Bu durum hastaların günlük yaşamlarını etkileyerek normal aktivitelerini yerine getirmelerini zorlaştırabilir. Baş dönmesinin şiddeti, süresi ve sıklığı kişiden kişiye değişebilir. Bazı hastalar sadece hafif bir baş dönmesi yaşarken, bazıları şiddetli ve uzun süreli baş dönmesi atakları geçirebilir.

Tinnitus

Meniere hastalığının belirtilerinden biri de tinnitus’tur. Tinnitus; kulakta çınlama, uğultu, vızıltı veya benzeri seslerin duyulmasıdır. Bu sesler, bazen sürekli, bazen ise aralıklı olarak duyulabilir. Tinnitus, genellikle Meniere hastalığındaki işitme kaybıyla bir arada görülür. Ayrıca, tinnitus, yüksek seste uzun süre maruz kalmanın veya stresin etkisiyle de oluşabilir. Birçok kişi için büyük bir sorun olan tinnitus, tedavi edilebilir bir durum değildir, ancak ses seviyesini azaltmak için bazı yöntemler mevcuttur. Bunlar arasında, beyaz gürültü, müzik veya diğer rahatlatıcı seslerin duyulabileceği cihazlar, terapi veya ilaçlar yer almaktadır.

İşitme kaybı

Meniere hastalığı, genellikle tek kulakta ortaya çıkan işitme kaybına neden olur. İşitme kaybına, kulaklarda dolgunluk hissi eşlik edebilir. İşitme kaybı, meniere hastalığındaki en yaygın belirtilerden biridir. İşitme kaybının türü, çoğunlukla sensorinöral işitme kaybı veya nörosensoriyal işitme kaybı olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca, işitme kaybının niteliğinin de önemi vardır. Aniden meydana gelebileceği gibi, zamanla artan bir işitme kaybı da olabilir. Meniere hastalığı işitme kaybındaki değişimlerle doludur ve tedavi edilmediği takdirde, kalıcı işitme kaybına da neden olabilir.

İşitme kaybı türleri

Meniere hastalığının işitme kaybı belirtileri kulaklarda hissedilen dolgunluk hissiyle birlikte ortaya çıkar. İşitme kaybı genellikle tek kulakta ortaya çıkar ve nörosensoriyal işitme kaybı ya da sensörinöral işitme kaybı şeklinde olabilir. Nörosensoriyal işitme kaybında sinir sistemi hasarı nedeniyle işitme kaybı oluşurken sensörinöral işitme kaybı, kulakta meydana gelen sorunlar nedeniyle oluşan işitme kaybıdır. İşitme kaybı genellikle zamanla artar ve işitme cihazları gibi tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir.

İşitme kaybının niteliği

Meniere hastalığında meydana gelen işitme kaybı birden bire veya zamanla artarak ortaya çıkabilir. Bu durum kişinin hayat kalitesini olumsuz etkiler ve işitme kaybına bağlı olarak zorluklar yaşanabilir.

Meniere hastalığından kaynaklı işitme kaybı genellikle tek kulakta ortaya çıkar ve mesela bir kulak kulağı kapattığınızda işitme problemleri yaşanır. İşitme kaybının niteliği, baş dönmesi ve tinnitus gibi diğer semptomlara bağlı olabilir ve Meniere hastalığında işitme kaybı olan kişilerin işitme cihazları veya kulaklıklar kullanmaları gerekebilir.

Düzensiz refleksler

Meniere hastalığından muzdarip olanlar düzensiz refleksler yaşayabilirler. Hızlı göz hareketleri, yutma problemleri ve çene kası spazmları gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durum hastaların günlük yaşamlarını oldukça zorlaştırabilir. Örneğin, hızlı göz hareketleri görme bozukluğuna neden olabileceği gibi, yutma problemleri yeme ve içme zorluğuna sebep olabilir. Çene kası spazmları da yüzde ağrı ve çene kilitlenmesine sebep olabilir. Düzensiz refleksler, Meniere hastalığının tedavi edilmediği takdirde daha da kötüleşebileceğinin bir işareti olabilir.

Migren

Meniere hastalığı, bazı hastalarda migren semptomlarını da tetikleyebilir. Bu semptomlar arasında şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, hatta kusma, ışık ve sesten rahatsızlık sayılabilir. Migren, Meniere hastalığının tedavisi olmamakla birlikte özellikle normal yaşantıyı sürdürmeye çalışan kişilerin işlevselliği üzerinde etkili olabilir. Doktorunuza danışarak migren semptomlarınızı gidermek için kullanabileceğiniz ilaçlar hakkında bilgi alabilirsiniz.

Yorum yapın