Prematüre bebek genel kabul gören tanımı ile “hamileliğin 37. haftasından önce doğan bebekler” şeklindedir. Haftalarına göre üçe ayrılırlar. 28 haftadan önce doğanlara aşırı prematüre, 28 ve 32. haftalar arası doğanlara erken prematüre, 32 ve 37. haftalar arasında doğan bebeklere ise geç prematüre denilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl milyonlarca bebek prematüre doğmaktadır ve bu sayı her yıl artmaya devam etmektedir.
Erken doğuma bağlı oluşan komplikasyonlar, 5 yaş altı çocuklarda ölüme sebep olan en büyük faktörlerden biridir. Hayatta kalan prematüre bebekler yeterli bir şekilde ilgilenilmediği takdirde ileride öğrenme problemlerine, görme ve işitme problemlerine sahip olabilir.
Prematüre Doğum Bebekte Nasıl Sorunlara Yol Açar?
Bebek ne kadar erken doğarsa o kadar çok komplikasyona sahip olur, bu nedenle bebeklerin bakımının doğru yapılması çok önemlidir. Prematüre bebekler düşük kiloyla dünyaya geldikleri için yağ dokuları azdır, bu durum bebeklerin vücut ısılarını uygun bir şekilde düzenleyememelerine sebep olur. Bağışıklıkları zayıftır. Beslenme sorunları prematüre bebeklerde yaygındır, kan şekerleri çok çabuk düşer. Yenidoğan sarılığı prematüre bebeklerde daha şiddetli geçer. Kalp, damar ve solunum sorunları yaygındır. Gözdeki retina tabakasında anormal damarlanmalar meydana gelebilir. Ağır vakalarda sepsis ve menenjit görülebilir. Kansızlık prematüre bebeklerde oldukça kolay gelişebilir. Prematüre bebeklerde aynı zamanda yutma ve emme reflekslerinde güçsüzlük görülmektedir.
Prematüre Bebeklerin Genel Bakımı
Prematüre bebek erken doğduğu için vaktinde doğmuş bebeklerin oluşturduğu yağ tabakasını oluşturamamıştır. Bu yüzden düşük bir kiloya sahip olurlar ve vücut ısılarını gerektiği gibi düzenleyemezler. Bu durumun ortadan kalkmasını sağlamak için prematüre bebeklere mutlaka anne sütü verilmeli ve bebeklerin kilo alması sağlanmalıdır. Bebekler yeterli seviyede bir bağışıklık sistemine de sahip olmadıkları için mutlaka enfeksiyonlardan korunmalıdır. Emme ve yutma reflekslerinin geliştirilmesi için emzik verilebilir. Retinadaki anormal damarlanmaların kontrolünün sağlanması için sık sık göz muayenesi olunmalıdır.